עין עצלה אצל מבוגרים
עין עצלה אצל מבוגרים היא תופעה מאתגרת לטיפול, אולם בניגוד לשנים עברו כיום קיים לפחות טיפול אחד בשם נוירוויז'ן, שלעיתים משולב עם ניתוח לייזר, המאפשר להביא לשינוי מהותי של המצב.
מהי עין עצלה אצל מבוגרים?
עין עצלה, המכונה בעגה המקצועית אמבליופיה, היא לקות של הראיה בעין אחת או בשתיהן, וזאת כתוצאה מפגם בהעברת המידע מהעין אל המוח. עקב גורמים מסוימים שייבחנו בהמשך המאמר, חדות הראיה של העין או שתיהן איננה טובה ולפיכך התמונה המתקבלת במוח גם היא ירודה. ואולם, עם הזמן המוח מתרגל אל התמונה החלשה ואינו דורש מהעין להתאמץ ולשנותה, דבר המייצר עין עצלה. כמו כן, ייתכן שהמוח פשוט יעדיף את התמונה הטובה שהתקבלה מהעין התקינה, ולכן עם הזמן יזניח את התמונה מהעין החלשה, ושוב היא תישאר עצלה. למעשה, הבעיה אינה מתחילה ונגמרת בעין שכן מערכת הראיה היא מורכבת מאוד ולפיכך עשויים להיווצר שינויים תפקודיים בעצבי הראייה ואף בקליפת המוח.
יש לציין כי ברמת הממצאים, ההגדרה של עין עצלה היא הבדל בן לפחות שורה אחת בחדות הראייה, ולצד זאת יכולה בהחלט להיות השפעה על הניגודיות, ראיית העומק ועוד, אך לא בראיה של תנוחה ושל צבע. עוד ראוי להדגיש כי עין עצלה אינה מובילה לעיוורון, כפי שעלול לקרות בקטרקט שאינו מטופל, בניוון מקולרי של הרשתית ובמחלות עיניים נוספות.
מה גורם לעין עצלה אצל מבוגרים?
למעשה, הגורמים של עין עצלה מבוגרים הינם זהים לאלו של ילדים. אכן, מדובר במחלה המתפתחת בשלבים הראשונים של החיים, לעיתים עקב פגם מולד או מחלה של השנים הצעירות. גורם מוכר ראשון הוא בעיה בתשבורת האור באחת העיניים שיש בו רוחק או קוצר ראיה או אסטגמטיזם, בעוד העין השניה בריאה ותקינה. עוד גורם הוא פזילה באחת או השתי העיניים כלפי מטה, מעלה, החוצה או פנימה. הגורם השלישי הוא היעדר גירויי ראיה מספקים בגיל צעיר, למשל עקב אסטגמטיזם, קוצר או רוחק ראיה ברמה גבוהה, או בגלל קטרקט מולד או שהתפתח לאורך השנים הראשונות של החיים עד גיל 6. צלקות וכתמים על הקרנית יכולים אף הם להיות מולדים או להתפתח בגיל צעיר, ולצידם עוד מצבים של עכירות או חוסר שקיפות בעין, המובילים להיעדר גירויי ראיה מספקים ומכאן לעין עצלה.
כיצד מאבחנים עין עצלה אצל מבוגרים?
בילדים, עין עצלה עשויה להיות מובחנת לראשונה על ידי ההורים השמים לב לפזילה או לצניחה של עפעף, וכן במבחנים לפני כניסה לבית ספר או בתחנות לאם ולילד. הבדיקות שנעשות לילדים בגילאים שונים יכולות להיות שונות, אולם הבדיקות למבוגרים דומות מאוד לאלו המבוצעים אצל ילדים בוגרים. יש לציין כי בקרב מבוגרים, לא פעם העדות הראשונה על עין עצלה מגיעה בבדיקות הראיה שמבצעים לצורך קבלת רישיון נהיגה. בכל מקרה, האבחון חייב להתבצע על ידי רופא עיניים שבודק האם יש ירידה בחדות הראייה, האם יש פזילה, וכן את תשבורת האור של העין בבדיקה הכוללת הרחבה של האישונים.
מה חשוב לדעת על עין עצלה במבוגרים?
ראשית, חשוב לדעת כי עין עצלה אצל מבוגרים הינה מורכבת לטיפול. כאמור, מדובר בשינויים העשויים להתחולל לא רק בעין אלא בכלל מערכת הראיה. בילדים עד גיל 10 בערך המערכת עוד מצויה בתהליכי הבשלה והתפתחות, ובמילים אחרות היא גמישה וניתן לשנותה. לכן, אחד ההיבטים של הטיפול הוא סגירה של העין הטובה למספר שעות, דבר המצריך תקשורת בין המוח לבין העין החלשה, ומכאן הולך ונוצר התיקון. זאת כמובן, לצד טיפול בבעיה הגורמת לעין העצלה, כגון הפזילה, קטרקט וכדומה.
לעומת זאת, במבוגרים המצב שונה שכן המערכת כבר הבשילה ופחות נתונה לשינויים באופן משמעותי. לכן גם סגירת העין הטובה אצל מבוגרים איננה רווחת. למעשה, עד לפני מספר שנים לא היה טיפול בעל תוצאות מספקות עבור עין עצלה מבוגרים, אך כיום ישנו טיפול חדשני בעל תוצאות טובות.
אז איך מטפלים בעין עצלה אצל מבוגרים?
הטיפול החדשני עבור עין עצלה אצל מבוגרים נקרא נוירוויז'ן, ובו משתמשים למעשה בקרב ילדים החל מגיל שבע שנים ועד למבוגרים – אפילו בעשור החמישי והשישי לחיים. זאת, בהנחה שכבר נוסו טיפולים אחרים (למשל בילד, סגירת העין, ניתוח לפזילה וכדומה) ולא התקבלו תוצאות משביעות רצון. כאמור, בעיה מרכזית שמאחורי עין עצלה היא היעדר גירוי מספק למערכת הראיה. לפיכך נוירוויז'ן הוא טיפול המבוסס על תוכנת מחשב שבעזרתה מעבירים גירויים ישירות אל החלק במוח שאחראי על מערכת הראייה, בתהליך שנקרא למידה תפיסתית.
מדובר בטיפול פשוט שאמנם מצריך מעט סבלנות אך לא יותר מכך, ובהחלט מתאים גם לילדים גדולים ולבני נוער. במהלך הטיפול יושבים המטופלים מול מחשב בביתם עם חיבור לאינטרנט. על המחשב יוקרנו באמצעות התוכנה תמונות שונות לאורך עשרים דקות, וזה כל מה שנדרש! יחד עם זאת, מה שעוד נדרש הוא סבלנות והתמדה, שכן יש לבצע את התרגול שלוש פעמים בשבוע לאורך כארבעה חודשים, ובסך הכל מבצעים ארבעים תרגילים.
התוצאות של טיפול זה מבטיחות ומעודדות מאוד. עד כה נמצא כי אצל כשמונים וחמישה אחוזים מקרב המטופלים הוא מוביל לשיפור ממוצע בראיה בשתיים וחצי שורות, וכן לשיפור בראיית ניגודים. יחד עם זאת, ראוי לציין כי לא כל המקרים מתאימים לטיפול החדשני הזה, והדבר תלוי בבדיקות התאמה שמבצע הרופא.