מידע על עדשות לקרטוקונוס

במרפאתו של ד"ר ברברה ניתן לבצע אבחון לקרטוקונוס וכן בדיקות להתאמה של עדשות מגע מכל הסוגים, לרבות עדשות לקרטוקונוס. יש לציין כי ד"ר ברברה הוא מרופאי העיניים המובילים בישראל, ובעל מומחיות מיוחדת בקרטוקונוס. למעשה, ד"ר ברברה הוא שהביא לראשונה לישראל את הטיפול בקרוס לינקינג בשנת 2006.

כמה מילים על המחלה

עדשות לקרטוקונוס הן עולם ומלואו, ולפיכך – כדי להבין במה דברים אמורים יש להכיר את המחלה והתקדמותה. על קצה המזלג, מדובר במחלה המובילה לירידה בעובי של הקרנית, דבר המשפיע הן על דקיקותה והן על צורתה ההולכת ונעשית יותר ויותר חרוטית. כך הקרנית מאבדת את צלילותה ואת אחידותה, המאפשרות מיקוד טוב ונכון של קרני האור המגיעות אל העין ועוברות אל הרשתית.

על כן, חולי קרטוקונוס סובלים מסימפטומים ההולכים ומחמירים עם התקדמות המחלה. התסמינים המרכזיים הינם פגיעה החדות הראייה ובעיקר בראייה המרחבית התלת ממדית במקרה שיש עיוות גדולה יותר בקרנית של עין אחת לעומת העין האחרת.

כמו כן, לעיתים קרובות חפצים הנמצאים במרחב נראים כאילו ישנה סביבה הילה, ובעיקר חפצים שיש לידם מקור אור. מעבר לכך, הראייה נעשית יותר מטושטשת וקשה להבדיל בין עצמים המנוגדים לרקע שלהם, וישנו קושי לראות בלילה, לקרוא ולנהוג ברכב.

מהן עדשות לקרטקונוס ומתי הן נכנסות לתמונה?

כאשר המחלה נמצאת בשלבים המוקדמים שלה, הטיפול העיקרי הוא תיקון של בעיות הראיה באמצעות עדשות מגע רכות, אולם לאחר מכן כאשר המחלה מתקדמת והמבנה החרוטי יותר בולט, יש להיעזר בעדשות מגע קשות כפי שיפורט בהמשך המאמר. יש לציין כי הרופאים אינם יודעים נכון להיום כיצד למנוע את היווצרות המחלה הגנטית הזו, ושהעדשות והמשקפיים אינן מרפאות אותה או עוצרות את התקדמותה.

יחד עם זאת, חשוב מאוד להכיר את טיפולי הקרוס לינקינג, שכאמור ד"ר ברברה היה הראשון להביאם לישראל ולהעביר קורסים לרופאי עיניים בארץ, ביחד עם ממציא השיטה. מדובר בטיפול שבהחלט מאפשר להאט ואף לעצור את המחלה, אם כי לא להחזיר את העין למצבה התקין שקדם לכך.

הוא אינו פולשני, נמשך זמן קצר יחסית, אינו כרוך בהחלמה ממושכת ונמצא בסל הבריאות. כפי שנראה מייד, קיים גם סבסוד מטעם קופות החולים עבור עדשות מגע לקרטוקונוס.

השלב הראשון – אבחון

יש להבין כי בשלבים המוקדמים של המחלה מופיעים תסמינים הדומים לפגיעות אחרות של העין, ולכן תחילה יש לבצע אבחון כדי לשלול בעיות אחרות. מדובר באבחון יחסית מורכב הכולל מדידת עובי של הקרנית ומיפוי ממוחשב שלה. מתוך הבדיקות הללו מתקבלים נתונים מדויקים אודות מידת הקמירות של הקרנית והעובי שלה על פני כל השטח, ולפיכך ביחד עם התסמינים שמתאר המטופל ניתן להחליט על הטיפול הטוב ביותר.

מה הייחוד של עדשות מגע לקרטוקונוס?

כאמור, עדשות לקרטוקונוס הן עולם ומלואו של אפשרויות, וההתאמה שלהן מבוססת על בדיקות, ניסיון רב של הרופא המטפל, רצונות המטופל, מסגרת התקציב שלו וכמובן מצב המחלה והתקדמות. ראשית, בשלבים היותר מוקדמים עוד ניתן להיעזר בעדשות רכות, גמישות ודקות הדומות לעדשות הרגילות.

יחד עם זאת, ככל שהמחלה מתקדמות והקרנית מאבדת את צורתה הכדורית והופכת ליותר חרוטית, לא ניתן עוד להרכיב את העדשות הללו. כאן נכנסות לתמונה העדשות הקשות שיש להן מבנה ייחודי דומה מאוד לזה של הקרנית, דבר המתקן את בעיות ועיוותי הראיה. בנוסף, העדשות הללו נותנות מעטפת שלמה לכל הקרנית ואינן מובילות להתייבשות של העין.

הן גם ניתנות לליטוש ותיקון בעת שמצבה של הקרנית משתנה, ובעלות עמידות גבוהה בפני חיידקים, משקעים ובכלל לאורך זמן. העדשות הקשות מתאימות למצבים בינוניים, כלומר בין הקלים והחמורים של המחלה, ומספקות איכות ראייה טובה מאוד. חסרונן היחיד הוא שהן אינן נוחות להרכבה כמו העדשות הרכות ולכן נדרשת תקופת הסתגלות. יש לציין כי קיים סוג נוסף של עדשות המכונות "מורכבות" ובהן קיים שילוב בין עדשה רכה וקשה.

ליתר דיוק, העדשות ההיברידיות הללו מבוססות על עדשה רכה שבחלקה המרכזי ישנו אזור קשה. הן נותנות מענה טוב יותר למי שמתקשה להסתגל לעדשות הקשות, וכאמור מתאימים לקרטוקונוס בדרגה בינונית. יחד עם זאת, הן הרבה פחו עמידות מהעדשות הקשות ומחזיקות פחות או יותר לתקופה של שישה חודשים.

כיצד העדשות מגע מסייעות לטיפול בקרטוקונוס?

עדשות המגע מסייעות לקבל ראיה טובה וצלולה ככל האפשר ללא צורך להשתמש במשקפיים, אם כי בשלבים חמורים של המחלה ייתכן ולא יהיה מנוס מהשימוש במשקפיים. כאן המקום להזכיר את סוג העדשות שזוכה לפרסום רב בשנים האחרונות, ובצדק. מדובר בעדשות סקרלריות המתאימות למקרים חמורים. אלו הן עדשות קשות שמספקות מעטפת מלאה לקרנית אולם הן נוגעות בלובן העין מסביב.

למעשה, הן מתאימות לא רק לקרטוקונוס אלא לבעיות נוספות של העיניים, למשל לצילינדר גבוה או לאחר ניתוח קרנית. אלו הן גם עדשות "נושמות" המעבירות חמצן, דבר המונע סיבוכים, וגם יש בהן סליין – נוזל מיוחד השומר על לחות העין. אם כן, מדובר בעדשות קשות אך יותר גדולות באופן משמעותי, בערך פי שתיים מהסטנדרטיות, ולכן הן מפחיתות למינימום את החיכוך עם הקרנית.

מצד שני, הן בנויות באופן המונע בעיות בזמן מצמוץ, יש להן יציבה מאוד גבוהה, ולפיכך נוח מאוד להשתמש בהן. עדשות אלו גם מספקות ראייה מצוינת, בלי תופעות לוואי מוכרות מסוגים אחרים של עדשות, ולא פחות חשוב – אורך החיים שלהן ממושך ועומד על כשלוש שנים.

למה חשוב לבצע התאמת עדשות לקרטוקונוס?

כאמור, לכל שלב במחלה יש עדשות מגע שיותר מתאימות, וממש אין צורך או סיבה למהר אל העדשות הקשות ולסקלרליות. בנוסף, חשוב לזכור שישנם פערי מחירים משמעותיים מאוד בין סוגי העדשות, ויש לבחון גם את הנושא הזה לפי שיקולי עלות-תועלת. למעשה, לא ניתן לומר שישנן עדשות מגע "הכי טובות" באופן גורף, אלא ישנן העדשות הכי טובות לכל מטופל.

את ההתאמה יש לבצע אצל בעל מקצוע מנוסה מאוד, המחזיק ושולט באופן מלא בתפעול מכשירי OCT, HVID וכדומה, וזאת לצורך קביעת קוטר העדשה, הזווית, הציפויים, כובה ההתרוממות ועוד. בנוסף, חשוב לקבל המלצות על עדשות לקרטקונוס מבית יצרניות מובילות, הנחשבות לאמינות במיוחד, עמידות לאורך זמן, נוחות ללבישה ובמחירים המתאימים לתקציב שלכם.

כמה עולות עדשות לקרטוקונוס?

מרגע שאובחנה המחלה, חולי קרטוקונוס צריכים להתמודד עם בחירות לאורך השנים, הצופנות בחובן גם הוצאה כספית בלתי מבוטלת. אכן, העלויות של עדשות המיוחדות יכולות להיות גבוהות למדי, ובפרט כאשר לוקחים בחשבון שיש להחליפן מעת לעת.

המחירים של העדשות משתנים בעיקר בהתאם לסוגן, כלומר רכות, קשות, היברידיות וסקרלריות, וכמו כן המחירים משתנים בהתאם ליצרנית של העדשות ובהתאם לגורם המוכר אותן. באופן כללי, ניתן לומר כי פערי המחירים בין היצרניות אכן משקפים איכות טובה יותר, המתבטאת בנוחות ההרכבה ואף בחדות הראייה, אם כי אין זה אומר בהכרח שחייבים לרכוש את המוצר הכי יקר בשוק.

אכן, גם עדשות מגע לקרטוקונוס שנמכרות בעלויות יותר נוחות יכולות לעשות עבודה טובה מאוד. על מנת לסבר את האוזן, עדשות רכות המתאימות לקרטוקונוס עשויות לעלות (נכון להיום) בסביבות ה-1,500 שקלים פחות או יותר, ואילו טווח המחירים של עדשות קשות נע בין מעט פחות ל-1,000 שקלים ומעט יותר מ-2,000 שקלים.

מאידך, עדשות מגע היברידיות כבר יותר יקרות ומחירן עומד על מעל ל- 3,000 שקלים לזוג, המחזיק כאמור לתקופה של כשישה חודשים. גם העדשות הסקרלריות הן ברמה אחרות של מחירים ומתחילות סביב ה- 3,000 שקלים, ועולות עד ליותר מ-4,500 שקלים. מדובר בפער מחירים משמעותי הנובע בין היתר מאפשרויות ההתאמה של העדשה, טיב הציפוי, המבנה והחומרים של העדשות.

יחד עם זאת, כאשר מחשבים את העלויות יש לקחת בחשבון את אורך החיים של העדשות, ולמעשה לקחת את המחיר הכולל ולחלקו במשך החיים הממוצע – מה שייתן את העלות החודשית הצפויה. אמנם מדובר בהוצאה לא קטנה, אך חשוב לזכור כי קופות החולים משתתפות בעלויות, וזאת בהתאם לסוג הביטוח שיש ברשותכם.

כך למשל, בכללית מושלם מבוטחים מעל גיל 18 שאובחנו עם קרטוקונוס יכולים לקבל החזר של עד שבעים וחמישה אחוזים מעלות העדשות, ועד לכ-1,200 שקלים עבור עדשה. כלומר, למי שזקוק לעדשות בשתי העיניים יכול לקבל החזר בסכום כפול.

לעומת זאת, מבוטחים מעל גיל 18 במכבי זהב יכולים לקבל החזר עד שמונים ושלושה אחוזים מעלות העדשות, או עד כ-2,000 שקלים, ואילו במכבי כסף ההחזר נמוך יותר ועומד על כ-1,000 שקלים או חצי מעלות העדשות. באותו האופן, קיימים החזרים למבוטחי קופת חולים לאומית בהתאם לסוג הביטוח שלהם.

הדוקטור שלכם לבעיות ראייה!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

    אולי גם יעניין אותך

    post-image
    ניתוחי קטרקט וניתוחי קרנית

    דר ראמז ברבארה – רופא עיניים מומחה ד"ר ראמז ברבארה הינו רופא עיניים מומחה ומנתח בעל נסיון רב, ומומחיות רבת שנים בתחום הקרנית והמקטע הקדמי של העין, ובתחום הייחודי של קרנית ילדים. ד"ר ברבארה סיים לימודי רפואה באנגליה, בעל...

    קרא עוד >>
    post-image
    יובש בעיניים

    עכשיו גם – טיפול לעין יבשה על ידי גלי אור מידע כללי מה זה יובש בעיניים? יובש בעיניים...

    קרא עוד >>
    post-image
    קטרקט

    מידע כללי מהו קטרקט? קטרקט הוא עכירות של עדשת העין, הגורמת לירידה בראייה. עדשת העין בדרך כלל שקופה...

    קרא עוד >>
    post-image
    תחומי מומחיות

    מגוון בדיקות והדמיות אשר אנו מבצעים במרכז רפואי דר ברבארה בדיקת ראיה במבוגרים וילדים. בדיקה...

    קרא עוד >>
    post-image
    תיקון ראיה בלייזר

    הקדמה תיקון ראיה בלייזר הינו פרוצדורה שכיחה מאוד המבוצעת באלפים רבים של אנשים מדי שנה בישראל...

    קרא עוד >>
    התקשרו WhatsApp